16 comments
  1. Kiinnostaa! Löysin blogisi pari viikkoa sitten. Minulla on nuori löytökoira, jonka kanssa on lieviä rähjäysongelmia. Olisi kiva päästä treenaamaan kontrolloiduissa tilanteissa, uskon että siitä olisi meille apua. Jään seurailemaan asian etenemistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, meitä olisi nyt kasassa yhteensä 5 kiinnostunutta treenailijaa, mikä olisi oikein hyvä ryhmäkoko. Jos olet vielä kiinnostunut tästä treeniryhmästä niin laitatko mulle sähköpostia rosmariinin ( a ) gmail.com niin viilataan yksityiskohtia tarkemmin :)

      Poista
  2. Hei. Olen osallistunut useampaan Jirkan koulutukseen, viimeksi impulssikurssille verkossa. Asun Turussa, joten en voi osallistua tähän valmennusryhmään, mutta voin lämpimästi suositella juuri tätä kouluttajaa. Jokainen euro on hintansa väärtti. Mutta helpolla et tule pääsemään. Verkko-ohjaus ja kirjoitukset viimeisimmistä tutkimuksista tuovat koulutukseen sellaista pohjaa, jota harva muu kouluttaja pystyy tarjoamaan. T: Oili

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, tää sun kommenttisi vain lisäsi mun intoani! :) Eipä sitä helpolla tarvi päästäkään, senhän takia valmentautumaan mennään että kehittyis. Niin, ja eihän siitä tuu tuntihinnaksi ku vaan 13 €/h...

      Poista
  3. Itse en suosittele Jirkaa. Sain sen kuvan hänen treenauksestaan ettei oikeaa tietoa koirista ole, hänellähän itsellään ei ole ollut kovinkaan pitkään omaa koiraa. Hänen koulutuksensakaan ei ole ihan koiraspesifikoulutus, vaan hänhän on enemmän kouluttautunut ihmispsykologiaan. Itse en häneltä kovin kummoisia ohjeita saanut ja jotkut ohjeet olivat vähintäänkin arveluttavia, esim. hän suositteli Sileota, mutta sitähän ei voi köyttää kun etukäteen kun tietää koiran hermostuvan esim. Uutena vuonna, eikä tod. jatkuvaan käyttöön. Sileo on kuitenkin rauhoittava lääke vaikka kuinka mieto olisikin.

    Itse en saanut minkäönlaista apua häneltä. Olisin valmis kyllä maksamaan vähän suolaisenki hinnan jos koulutyksesta todella olisi hyötyä. En voi suositella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ikävää, että et kokenut saaneesi apua Jirkan koulutuksesta. Jirkan koiranomistushistoriaan en osaa ottaa kantaa sillä en tunne häntä niin hyvin. Mitä tulee hänen koulutustaustaansa, niin on totta että se ei ole koiraspesifi. Mutta tarvitseeko ollakaan? Käyttäytymisen ja oppimisen perusperiaatteet ovat yleisbiologisia ilmiöitä, jotka pätevät eläinlajista ja hermoston kehitysasteesta riippumatta. Samoilla tekniikoilla joilla koulutetaan koiraa, voidaan yhtä hyvin kouluttaa ihmistä kuin meritursastakin. Jirkan koulutusala on sovellettu ja kliininen käyttäytymisanalyysi. Wikipediasta lainattua: "Applied behavior analysis (ABA) is a scientific discipline concerned with analyzing the principles of learning theory and systematically applying this technology to change behavior of social significance. ABA tries to change behavior by first assessing the functional relationship between a targeted behavior and the environment. This approach often seeks to develop replacement behaviors which serve the same function as the aberrant behaviors." Tämä kuulostaa juuri siltä mitä Kiran kanssa kaipaankin ja lisäksi tätä vahvistavat Jirkalta aiemmin saamani neuvot, jotka auttoivat silloin kun mikään muu kokeilemani ei toiminut. Siksi olen edelleen vakuuttunut siitä että minulle ja Kiralle Jirka olisi paras vaihtoehto. Olen aidosti pahoillani, ettet kokenut saaneesi apua Jirkalta ja kiitos kun jaoit kokemuksesi.

      Poista
  4. Kuka olisi hyvä kouluttaja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä vasta tuhannen taalan kysymys! Kuten näistäkin kommenteista käy ilmi, toisen mielestä hyvä voi toisen mielestä olla huono kouluttaja. Hyvän kouluttajan reseptiä voi olla vaikea tietää, mutta siihen kai vaikuttavat ainakin henkilökemia-asiat, osaamistaso, ja koirankoulutuspuolella valitettavasti myös erilaiset koulutustavat ja muut nurkkakuntanäkemyserot..

      Poista
  5. Hei Marjukka! Heti alkuun pitää sanoa, että on ollut tosi ihana lukea jälleen teidän kuulumisia :) Tuollainen treeniryhmä olis kyllä mitä parhain ja me oltaisiin kiinnostuneita! Tällä hetkellä tilanne on vain se, että en omista autoa, joten kulkemiset voivat muodostua haasteeksi. Mikäli treenipaikka löytyisi sopivien kulkuyhteyksien päästä niin voitaisiin kyllä liittyä mukaan. Tosi hienoa kyllä, että jaksat tällaista järjestää :)

    Ihanaa joulun aikaa teille!
    terveisin,
    aikaisemmat kurssikaverit Kalle ja Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla teistä! :) Huippua, että tuo ryhmä kiinnostaa. Jos kaikki kiinnostuneet lähtee mukaan niin meitä olisi kasassa nyt 5 inokasta treenaajaa, mikä onkin oikein sopiva ryhmäkoko. Laitan sulle lähipäivinä viestiä FB:ssä miten tämän treeniasian kanssa edetään.

      Poista
    2. Hienoo! Me jäädään odottelemaan viestiä :) terkuin Kalle & co.

      Poista
  6. Heippa! Minäkin olen paljon lueskellut tätä blogia, osin siksi että meillä on käytössä samanlaisia työkaluja kun sulla. Ja täältä olen paljon hyviä vinkkejä saanut omaan tekemiseen, kiitos niistä! :) Mulla on nyt n.1,5 vuotias narttu Luna, joka kiihtyy äärimmäisesti muista koirista. Vapaana ollessa meillä ei ole ongelmaa, mutta hihnakäytös sekä treenitilanteet on tosi vaikeita.
    Olen myös käynyt BAT-seminaarin sekä muita rauhoittumiseen liittyviä kursseja, mutta käytännön harjoitteet on hieman jääneet. Ongelmaksi meillä muodostui, että olen kärsimätön ihminen ja helposti ohjaan koiraa, jos se ei tarpeeksi nopeasti hoksaa itse asioita. Ja tästä oikeastaan on muodostunut ongelma BATin suhteen, sillä en ole oikein saanut Lunaa tajuamaan että koiran on itse tehtävä päätöksiä. Nyt kun sun BAT-treeneistä on aikaa, oliko niistä hyötyä?
    Tämä mainitsemasi treeniryhmä voisi kiinnostaa, jos kurssi toteutuu ja tilaa on. Olen käynyt tähän mennessä vain yhden koirakoulun kursseilla, mutta haluaisin myös muita näkökantoja meidän tilanteeseen. Laitanko sulle viestiä asiasta? T.Päivi&Luna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen joutunut auttamaan koiraani tarvittaessa ja jos koira pärjää itse niin sitten siirryn BATiin. Tai jos BAT ei anna koiralleni tarpeeksi palkkiota niin sitten olen treenit tehnyt mielenkiintoisemmaksi siirtymällä muihin palkkioihin. Näin toimin arjessa että treeneissä. Toimin aina koirani mukaisesti.

      Poista
    2. Moi, kiva kuulla että näistä minun pähkäilyistäni on apua muillekin :) Tunnistan tuon koiran ohjaamistarpeen myös itessäni ja se tuottaa meillä eniten vaikeuksia uusia käytöksiä opetettaessa kun sitten Kira vaan jää oottamaan mun ohjaustani eikä mieti itse millä käytöksellä saa palkkion aikaiseksi. Laatikkoleikki, jossa naksutellaan ja sheipataan kaikenlaisia laatikkoon kohdistuvia käytöksiä, on ollut tähän jumiutumisongelmaan iso apu. Vaikka tätä ohjaamisen odottamista Kiralla onkin uusien käytösten yhteydessä niin BAT-treeneissä sitä ei ole ollut, joten sikäli on vähän eri tilanne. Tarkoititko siis että koirasi jää odottamaan sinulta jotain käskyä/vihjettä mitä nyt tehdään eikä lähde itse haistelemaan/haahuilemaan ympäriinsä? Meillä oli ongelmana enemmänkin se, että Kira räjähti samantien silmille eikä näyttänyt välissä rauhoittavia signaaleja ollenkaan. BAT-treenien myötä näitä "välivaiheitakin" alkoi löytymään, eli toisen koiran näkeminen ei ihan heti samantien laukassu räjähdystä, vaan alko tulla pään/kropan pois kääntämistä, huulten lipasua, huoliryppyjä otsalle, jännittyneitä suupieliä jne merkkejä siitä että kohta keittää yli. Toki etäisyyden hallinta oli ihan äärimmäisen tärkeää tässä ettei menty liian lähelle.
      Allekirjoitan täysin myös nuo minua edeltävän kommentoijan huomiot BAT-treeneistä ja koiran auttamisesta. Jos koira ei pärjää tilanteessa yksin niin silloin ilman muuta tulee tilanteeseen puuttua.

      Laita vain minulle viestiä tuosta treeniryhmäasiasta, mukaan kyllä luultavasti mahtuu vielä kun osa kiinnostuneista vielä miettii/on epävarma mahdollisuuksistaan osallistua. Sähköpostini on rosmariinin (a) gmailcom

      Poista
    3. Kiitos molemmille kommenteista! :) Eli meillä siis on ollut tilanne se, että koira hakee minulta ohjetta mitä tehdä eikä lähde itse haahuilemaan ja tutkimaan maastoa. Tämä voi tosin olla siitäkin syystä, että yleensä lenkillä olen ohjannut reittiä ja koira tullut sitten mukana. Järjestetyissä treeneissä on mennyt niin, että jos olimme kaukana triggeristä, niin koira yritti saada minua leikkimään eikä ollut kiinnostunut hajuista maassa sekä selkeästi turhautui kun vain oltiin paikoillaan. Maahan ripottelemalla nameja kyllä saatiin aikaiseksi sitten haistelemista. Mutta tämä on se kohta, jossa tuntuu, että jäätiin jollain tapaa jumiin treenaamisessa. Koen, että se namien maahan heittokin on eräänlaista ohjaamista enkä havainnut, että koira olisi ymmärtänyt itse lähteä liikkeelle tai käyttää rauhoittavia signaaleja. Toki ei olla montaa kertaa treenailtukaan (ulkolenkeillä yleensä olosuhteet yleensäkään ei ole olleet sopivat BAT-treenaamiseen), joten voi olla treenin puutetta ja ohjaajan kärsimättömyyttä :)

      Meillä päästään namien avulla joskus tiukoistakin paikoista ohi, jos on tarpeeksi hyvä herkku. Mutta näissä tilanteissa koira on kuitenkin selkeästi kiihtynyt, vaikka syökin. Eli sellaista rentoutunutta ja rauhallista olemusta kaipailisin.

      Mutta minä laitan viestiä ja katsotaan saadaanko treeniryhmää aikaiseksi :)
      Päivi

      Poista
    4. Minulla koira vähän itse kertoo järjestetyissä treeneissä, että milloin on valmis siirtymään BATiin eli pystyy haistelemaan rennosti ja seurailemaan toista koiraa. Joskus tämä tapahtuu heti ja joskus tarvitsee apua ensin ennen BATiin siirtymistä. Eli en käytä pelkästään BATia tämän vuoksi mutta olen huomannut että BATn määrä kuitenkin lisääntyy eli siirrytään luonnollisiin palkkioihin enemmän mikä onkin tarkoitus.

      Poista