2 comments
 1. Tämä sun blogin löytyminen on ihan huippua! Mun koira on nyt 2v. ja kun näitä sun tekstejä luen niin voi että niissä on paljon samaa. Myy oli perus mukava vilkas koira 4,5kk asti, kunnes sen etujalasta irtosi olkavarresta jänne ja jouduttiin pitkälle sairaslomalle. Enne tätä Myytä oli sosiaalistettu ja kaikki oli tosi hyvin. Myy oli reipas ja utelias, sosiaalinen, tosin hyvin vilkas. Mutta ei ollut mitään merkkejä ns ongelmakoirasta. Sairasloman aikana kaikki vaan muuttui. 1kk aikana Myy sai alkuun käydä vain tarpeillaan ulkona, eli kannettiin ulos ja sisälle. Sitten viikojen kuluessa sai kävellä minuutin kaksi pikku hiljaa aikaa lisäten, mutta aina vain KÄYNTIÄ. Tämän sairasloman aikana Myyn luonne muuttui täysin. Siitä tuli todella räjähteevä, impulsiivinen ja reaktiivinen ja siitähän se sitten lähti. Edelleen koiran ollessa 2v. meillä on paljon haasteita arejssa, mutta toki ollaan saatu muutostakin aikaan.

  Myykin rähjää vaikka en koe sen pelkäävän. Se ei koskaan pakene vaan on aina menossa kohdetta kohti. Äänenkäyttö koiralla ja sen olemus on agressiivisen oloista, mutta se ei kyllä ole agressiivinen, vaan epävarma. Vapaana tulee kaikkien kanssa juttuun. Hihnassa en anna muita koiria moikata, mennään vain nätisti ohi. Ihmisiin reagoi samalla tavalla, jännittää ja yllättäen tulevilla myös rähjää, mutta kun pääsee tutustumaan hyppii syliin ja antaa pusuja. Sen reaktitot on vaan niin kohtuuttoman suuria ärsykkeeseen nähden. Myy osaa myös rauhoittua kun mitään ei tapahdu, eli ei ole jakuvasti räjähdyspisteessä mikä toki on hyvä juttu, mutta se nollasta sataan nousu vana taahtuu sekunneissa kun joku ärsyke tulee.
  Vaikka tällaset ongelma ei todellakaan ole mukavia, niin ihanaa kun löytyy kohtalotovereita. Vertaistuki on tarpeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista! Vertaistuki on todellakin tarpeen, kun muuten näiden ongelmakoirien ja koiraongelmien kanssa on niin yksin. Tuo kuvailemasi Myyn käytös kuulostaa ihan tismalleen samalta kuin Kirankin! Itse alkuun hämmennyin myös siitä, että koira reaktiivinen käytös purkautuu aggressiivisen oloisena räjähtelynä, vaikka koira ei kuitenkaan ole aggressiivinen. Se on juuri sitä epävarmuutta. Itse kyllä liitän epävarmuuden ahdistukseen ja mielestäni se on yksi pelon ilmenemismuoto. Pelkohan on paljon muutakin kuin karkuun lähtemistä. Se voi olla jähmettymistä, tai sitten juuri raivokkaasti päälle käymistä. Jirka Vierimaa kuvaili hyvin viime lauantain luennolla pelkoreaktiota. Hän käytti seuraavaa esimerkkiä pelkoreaktion vaiheista: Jos olet metsässä kävelemässä ja yhtäkkiä kuulet takaasi risahduksen, valpastut ja jähmetyt paikallesi kuuntelemaan (1. Vaihe). Jos takaasi alkaa kuulua jonkun pedon raskasta hengitystä ja murinaa, lähdet juoksemaan karkuun (2. Vaihe). Jos juokset niin kovaa kuin pääset eikä se siltikään auta ja peto saa sinut kiinni, käännyt ehkä tappelemaan sitä vastaan (3. Vaihe). Jos nyrkit eivät tehoa, viimeisenä keinona muistat, että ehkä kannattaa leikkiä kuollutta (4. Vaihe), jolloin toivottavasti peto jättää sinut jo rauhaan.

   Poista