5 comments
 1. Olen itse ollut samassa tilanteessa ja olen hieman vieläkin, joten hieman hymyilytti katsoessani koulutussuunnitelmaasi ja lausettasi "Olisivatko avaimet helpompaan arkeen nyt kasassa?". Koulutussuunnitelmasi oli niin valtava, että en sanoisi sitä helpommaksi arjeksi. Mutta ymmärrän tosiaan tuon lauseen, mikä johtuu varmaan siitä, että on jotain menetelmiä, millä pitää koira hanskassa. Mutta ei se ole helpompaa arkea. Onko se pelkkää selviytymistä, kun on jotain mihin tarttua. Etkö enää ota BATia käyttöön? En ainakaan huomannut sitä listassasi. Mutta totean vielä, että samassa tilanteessa olen ollut, ymmärrän kaiken tuskan ja menetelmät mihin tarttua ja turvautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kai helpon arjen määritelmä on jokaiselle vähän erilainen :) Minulle helppo arki on sitä, ettei minun eikä koiran tarvitse jännittää, mitä jokaisen kulman takana on, kun molemmilla on vahva luottamus päässä, että mitä siellä sitten onkin, siitä selvitään hengissä, rauhallisesti ja turvallisesti ohitse. Minulle helppo arki on siis ennenkaikkea stressittömiä lenkkejä ym. arkipäivän elämään kuuluvia touhuja. Jos stressittömän elämän toteutuminen vaatii sen, että käyn juoksuttamassa koirani päästä höyryt pois päivän-parin välein, niin tottavie olen siihen valmis - palkinto (rauhallisempi koira) on vaivan arvoinen. Kiran överikilaripäivät ovat nimittäin hirmuisen kuluttavia ja raskaita minulle itselleni.

   Moni koulutussuunnitelmassa olevista asioista on jo nyt osa arkielämäämme, joten ihan kaikkea ei tarvitse alusta asti opetella, onneksi :) Onhan se valtava, mutta koen sen tarpeelliseksi, kun Kiran kiihkeys on läsnä kaikissa asioissa mitä teemme. Minun mielestäni nuo suunnitelmassa olevat jutut kyllä helpottavat arkeamme ja sen takia ne siinä ovatkin. Mieluummin otan työkalupakkiini tällaisen järeämmän keinoarsenaalin kuin sen, että joutuisin koiran koko loppuelämän ajan kiertämään räjähdysten pelossa kaikki ihmiset ja koirat sadan metrin etäisyydellä. Selviytymistähän tämä kaikki on, ja tämän keinoarsenaalin avulla toivottavasti selviämme tästä koko rähjärumbastakin voittajina :)

   BAT on meillä koko ajan käytössä, siitä on tullut osa normaalia toimintatapaani Kiran kanssa. Siihen kuuluu meillä hihnan käyttö niin, etten provosoi sillä Kiraa, tilanhallinta siten että luen Kiran elekieltä tarkkaan etten vie sitä liian lähelle triggereitä, triggereiden lähestyminen kiertäen-kaartaen, Kiran rauhoittavan elekielenkäytön rohkaisu, ym. Varsinaisia BAT- set-uppeja (siis vartavasten järjestettyjä BAT-treenitilanteita) ei kuitenkaan tähän koulutussuunnitelmaan sisälly ainakaan nykyisessä muodossaan.

   Poista
 2. Mielenkiintoista luettavaa ja hyvin niputettu asiat yhteen! Uskon sen toimivan ��
  Minkälaisissa tilanteissa palkkaat toiminnallisesti esim. Vetoleikillä? Entä jos koiralla on stressi voimakkaana, pitäisikö odottaa, että stressitaso laskee, ennen kuin palkkaa lelulla kiihkeän koiran esim. ohituksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikavastaus näin puhelimella.. Toiminnallinen palkkaus on käytännössä muotoutunut meillä sellaiseksi, että palkkaan Kiraa heittonamilla tai liikutan kädessä olevaa namia niin että Kira saa jahdata sitä. Vetolelupalkkaus ei Kiralle oikein toimi kiihdyttässä ympäristössä, tai ainakin on-off harjoituksia pitäisi tehdä pohjalle vielä paljonpaljon enemmän, ettei kiihkeys jäisi päälle. Heittonami tai muu namipalkkaustapa, joka mahdollistaa syötävän palkkion jahtauksen on sen sijaan toiminut oikein hyvin. Heittonamipalkkauksessa on se hyvä puoli, että koiran näkökenttään maahan lentävä nami katkaisee (häiriöherkän) koiran tuijotuksen, sitä jahdatessaan jännitys purkautuu liikkeen kautta (paikoilleen jämähtäminen on ainakin Kiralle pahin mahdollinen juttu), namin etsintä haistellen rauhoittaa, ja samoin syöminen on rauhoittavaa toimintaa. Jahtaamiseen taipuvaiselle paimenkoiralle liikkuvan namin saalistaminen on myös arvoltaan paljon suurempi palkkio kuin se, että nakki lykättäisiin suoraan suuhun.

   Poista
 3. Kiitos vastuksesta! Mulla on kiihkeä ja terävä bordercollie. Olen palkannut sitä satunnaisesti lelulla, mutta nyt kun stressi on tapissaan -> monen asian summa :( huomaan, että siitä jää nekatiivinen vire päälle. Itse käytän myös heittonmeja ja nää ovatkin olleet hyviä. Joskus otettu myös kahden lelun leikin idealla kahden namin leikkiä :) Lisäksi olen huomannut, että Resgue remedy -suihku on myös oiva apu, kun stressi käyrä nousee liikaa. Sitä saa luontaistuotekaupasta, mutta tämän varmaan tiesitkin jo :)

  VastaaPoista